Należy pamiętać, że niepoprawne odżywianie prowadzące do otyłości sprzyja rozwojowi cukrzycy typu 2, dny moczanowej, refluksu, miażdżycy, nadciśnienia oraz udarów mózgu.

Za dużo ilość oraz zły dobór węglowodanów o zbyt wysokim indeksie glikemicznym w diecie prowadzi do hiperglikemi, czyli zbyt wysokiego poziomu cukru we krwi. Przewlekła hiperglikemia wiąże się z uszkodzeniem, zaburzeniem czynności i niewydolności różnych organów, m.in. oczu, nerek, nerwów, serca i naczyń krwionośnych. 

Bezpośrednią przyczyną hiperglikemi jest cukrzyca typu 2.

Ze względu na rosnącą na całym świecie zapadalność na nią, stała się ona ogólnoświatowym problemem medyczno-społecznym dotyczącym 5-7% populacji świata. Otyłość trzykrotnie zwiększa ryzyko wystąpienia cukrzycy, ponad 90% osób chorujących na cukrzycę typu 2 to ludzie otyli. Dieta ma tu zasadnicze znaczenie. Dieta przeciwcukrzycowa powinna uwzględniać jak najwięcej produktów o niskim indeksie glikemicznym, a przede wszystkim warzyw, bogatych w błonnik. Ważna jest także technika przygotowywania potraw. Wszystkie produkty bardziej rozgotowane i rozdrobnione znacznie łatwiej uwalniają cukier do krwi. 

Termin indeks glikemiczny (IG) - określa szybkość wzrostu stężenia glukozy we krwi po spożyciu danego produktu w porównaniu do wzrostu, jaki następuje po spożyciu tej samej ilości węglowodanów w postaci czystej glukozy. Szereg badań potwierdziło pozytywne efekty diety o niskim IG w chorobach cywilizacyjnych takich jak: otyłość, cukrzyca, choroby układu sercowo-naczyniowego oraz niektórych typach nowotworów.

Kolejną chorobą cywilizacyjną jest „choroba dobrobytu”, czyli dna moczanowa

Dominuje głównie w krajach rozwiniętych. Jest to długotrwała choroba metaboliczna, polegająca na podwyższeniu poziomu kwasu moczowego we krwi i odkładaniu się kryształów soli moczanów w tkankach i w stawach. Przyczyną rozwoju dny moczanowej może być nieprawidłowy sposób żywienia polegający na nadmiernym spożywaniu potraw tłustych, bogatych w białko oraz nadmiernym piciu kawy i napojów alkoholowych, stosowanie kuracji głodowych, tzw. diet oczyszczających. Sprzymierzeńcem numer jeden dny moczanowej jest nadwaga i otyłość, które stwierdza się u około 2/3 pacjentów. Dlatego też w profilaktyce i kontroli tej choroby należy dbać o odpowiednią wartość energetyczną diety i dążyć do osiągnięcia prawidłowej masy ciała. Aby zapewnić prawidłowe i skuteczne odchudzanie, musi być ono powolne, ponieważ głodzenie może być przyczyną napadu dny, wywołanego kwasicą ketonową. 

Refluks żołądkowo-przełykowy - jest jedną z częściej występujących chorób przewodu pokarmowego, w krajach rozwiniętych, co dziesiąta osoba codziennie odczuwa jego objawy. Polega ona na zarzucaniu kwaśnej treści żołądka do przełyku, czemu mogą, lecz nie muszą, towarzyszyć różnego stopnia zmiany zapalne w obrębie przełyku, a istotnym czynnikiem jej leczenia, zwłaszcza w początkowym etapie jej rozwoju, jest odpowiednia dieta.